Friday, November 13, 2009

peluang dan harapan

0
Aku sedikit kecewa dengan suara-suara yang cuba untuk menaikkan rasa tidak senang. Aku semakin berani melawannya, sebagai bukti aku sedang berubah sedikit demi sedikit. cuba untuk berlaku seperti biasa walaupun tanpa sokongan yang wajar. aku harap semuanya akan pulih walaupun bukan secara keseluruhannya. dan aku juga berharap kami semua dapat berkongsi rasa.

Dan masalah demi masaalah yang aku hadapi pula, memaksa aku untuk percaya yang rasa sakit dan susah yang kita hadapi itu adalah penghapus dosa-dosa kecilku. dan juga tanda sayang Tuhan terhadap aku, seperti memanggil untuk aku mendekatiNya.

"Tidak ada suatu apa pun yang menimpa seorang mukmin, walau duri sekalipun kecuali Allah menuliskannya sebagai kebaikan atau dihapusnya kesalahan."(HR. Bukhari dan Muslim)

Dari Abi Said dan Abu Hurairah r.a. bahwa Nabi SAW bersabda:
"Tidak menimpa seorang muslim dari capai, tidak pula suatu sakit, tidak pula gelisah, tidak pula sedih, tidak pula suatu penyakit, tidak pula susah, sampai pada duri yang menusuknya, kecuali Allah menghapuskan kerananya kesalahan-kesalahannya."(HR Bukhari)

Abu Hurairah r.a. berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda:
"Barangsiapa yang dikehendaki kebaikan oleh Allah, maka ia akan diberi ujian."(HR. Bukhari)

iaitu, diujinya dengan berbagai cubaan, baik itu sakit maupun selain itu kemudian Allah memberi pahala dengan jalan itu jika bersabar dan mengharapkannya.

Dari Abdullah bin Mas'ud r.a. bahwa Rasulullah SAW bersabda:
"Tidaklah dari seorang muslim yang tertimpa penyakit, sakit, atau yang semisalnya, kecuali Allah SWT meruntukkan kesalahan-kesalahannya sebagaimana gugurnya pohon akan daun-daunnya."(HR. Bukhari)

Maksudnya adalah bahwa jika sakit yang diterima teramat sangat, maka Allah SWT akan melipatgandakan baginya pahala. Kemudian ditambah kelipatgandaan itu setelahnya dan berakhir sampai terhapusnya segala kesalahan-kesalahan.

aku sedar aku bukanlah sebaik mana. tapi siapalah kita untuk menilai setiap tindakan orang lain. mungkin juga ada maksud tersirat disebalik tindakan-tindakan yang pada kita teruk itu. dan aku ambil iktibar, dulu aku juga selalu memberikan tanggapan yang negatif terhadap orang dan sekarang aku menyesal kerana sudah terkena pada batang hidung sendiri. aku harap kawan-kawan semua pun akan sedar sebelum tersentap macam aku. bila jad macam ni, susah nak betulkan. sokongan pun kurang, cuma orang yang benar-benar faham akan mengerti.

Aku harap aku akan tabah kerana bukan sekali dua aku terfikir benda-benda yang dilaknat Tuhan. Astagfirrullah, mintak simpang. semoga kita dimatikan dalam iman.

***(Buat yang sedang diuji oleh Allah dengan sakit semoga sentiasa diberi kesabaran. Semoga Allah menggugurkan dosa-dosa yang telah dilakukan. Jangan bosan untuk berusaha dan berdoa agar diberi kesembuhan. sama-samalah kita tabah menghadapi ujian)

Monday, November 2, 2009

In my mind

0
Aku agak tertekan sekarang kerana berbagai-bagai perkara dan urusan yang berlegar-legar dikepala otakku sekarang yang mana serabut dengan dua test yang bakal menjelma tanpa ada gap pada 4 dan 5 hari bulan ni tapi baru satu subject yang aku study iaitu personal development itu pun baru separuh tetapi tidak pula aku berusaha untuk menghabiskannya sedangkan aku pun tidak pasti sempat atau tidak untuk cover semua malahan ditambah pula dengan masaalah microsoft word aku yang tidak boleh diedit atau apa-sahaja kerana 'trial' sedangkan aku ada cd tapi tak tahu macam mana nak download jadi tolonglah aku. [satu ayat tanpa titik nih..]

Thursday, October 29, 2009

Hadis 40 yang keduabelas

0
Dari Abu Hurairah r.a katanya: " Telah bersabda Rasulullah SAW : " Sebaik-baik Islam sesaorang itu adalah peninggalannya tentang apa yang tiada kena mengena dengannya. "

Wednesday, October 28, 2009

Hadis 40 yang kesebelas

0


Dari Abu Muhammad, Al-Hasan bin Ali bin Abu Talib, cucu Rasulullah SAW dan kesayangannya r.a yang berkata : " Aku menghafal dari Rasulullah SAW : ' Tinggalkanlah apa yang meragukanmu kepada yang tiada meragukanmu. "

Monday, October 26, 2009

Hadis 40 yang kesepuluh

0
Hadis Kesepuluh

Dari Abu Hurairah r.a : Telah bersabda Rasulullah SAW : " Sesungguhnya Allah Ta'ala itu baik, dia tidak akan menerima melainkan yang baik sahaja. Dan sesungguhnya Allah telah memerintahkan kaum Mukminin sama sebagaimana Dia memerintahkan para Mursalin ( para Rasul ). Allah berfirman : ' Wahai para Rasul, makanlah dari yang baik-baik dan kerjakanlah amalan yang saleh. ' Dan Allah berfirman lagi : ' Wahai orang-orang yang beriman, makanlah dari makanan yang baik yang Kami berikan kepada kamu. ' Kemudian Rasulullah SAW mengisahkan tentang seorang lelaki yang telah belayar jauh. Rambutnya kusut, berdebu, mengangkat kedua belah tapak tangannya ke langit serta memohon : Ya Tuhanku ! Ya Tuhanku ! Sedangkan makanannya dari yang haram, minumannya dari yang haram dan pakaiannya dari yang haram, dan dia telah dikenyangkan dari sumber yang haram. Alangkah jauhnya dia ( doanya ) untuk dikabulkan. '

Sunday, October 25, 2009

Hadis 40 yang kesembilan

0
Hadis Kesembilan

Dari Abu Hurairah Abdul Rahman bin Sakhar r.a : " Bahawa saya mendengar Rasulullah SAW bersabda : ' Apa yang aku larang kamu lakukan maka hendaklah kamu tinggalkannya, dan apa yang aku perintahkan kamu lakukan hendaklah kamu lakukan sekadar kemampuan kamu. Sesungguhnya telah binasa umat-umat yang sebelum kamu disebabkan terlalu banyak bertanya serta pertelingkahan mereka terhadap Nabi-Nabi mereka.

Saturday, October 24, 2009

Hadis 40 yang kelapan

0

Hadis Kelapan

Dari Ibn Umar r.a, bahawasanya Rasulullah SAW pernah bersabda : ' Aku diperintahkan untuk memerangi manusia sehinggalah mereka mengaku tiada tuhan selain Allah dan bahawa Muhammad itu Rasulullah, dan mendirikan sembahyang, memberi zakat, maka jika mereka melakukan semua itu akan terselamatlah darah dan harta benda mereka dariku, kecuali yang mana ada hak Islam padanya dan perkiraan mereka terserahlah kepada Allah Ta'ala.'

Friday, October 23, 2009

Hadis 40 yang ketujuh

0
Hadis Ketujuh

Dari Abu Ruqayah Tamim bin Aus Ad-Dhari r.a, bahawasanya Nabi SAW bersabda : ' Agama itu adalah nasihat. ' Kami sekelian bertanya : ' Untuk siapa ? ' Maka jawab Rasulullah SAW : ' Bagi Allah, kitabNya, RasulNya dan bagi penganjur-penganjur kaum Muslimin dan orang awamnya. '

Thursday, October 22, 2009

0

"The Reason"

I'm not a perfect person
There's many things I wish I didn't do
But I continue learning
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found out a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is you

I'm sorry that I hurt you
It's something I must live with everyday
And all the pain I put you through
I wish that I could take it all away
And be the one who catches all your tears
Thats why i need you to hear

I've found out a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is You

and the reason is You [x3]

I'm not a perfect person
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found out a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is you

I've found a reason to show
A side of me you didn't know
A reason for all that I do
And the reason is you

Hadis 40 yang keenam

0
Hadis Keenam

"Dari Abu Abdullah An-Nu'man bin Basyir r.a. katanya : saya telah mendengar Rasulullah SAW bersabda : ' Sesungguhnya yang halal itu terang ( jelas ) dan yang haram itu terang, dan di antara keduanya pula terdapat pekara-pekara yang syubahat ( tidak terang halal atau haramnya ) yang tiada diketahui oleh orang ramai. Orang yang memelihara dirinya dari pekara-pekara yang syubahat itu adalah seperti orang yang melindungi agama dan kehormatan dirinya. Orang yang tergelincir ke dalam pekara syubahat itu akan tergelincir masuk ke dalam pekara haram. Laksana seorang pengembala di pinggir sebuah tempat larangan, yang akhirnya lalai dan masuk ia ke dalam tempat larangan itu. Adapun bagi setiap raja sebuah tempat larangan, dan tempat larangan Allah itu adalah pekara-pekara yang diharamkanNya. dan ketahuilah pada setiap jasad itu seketul daging. Andainya ia baik, baiklah seluruh jasad itu dan sekiranya ia rosak maka rosaklah seluruh jasad itu. Itulah hati. '

Wednesday, October 21, 2009

Hadis 40 yang kelima

0

Hadis Kelima
" Daripada Ummul Mukminin, Ummi Abdullah Aisyah r.a. katanya : Telah bersabda Rasulullah SAW : ' Barangsiapa yang mengada-adakan sesuatu dalam agama yang bukan darinya adalah tertolak ', ~ diriwayatkan dari Al-Bukhari dan Muslim. Dan pada riwayat yang lain oleh Imam Muslim : " Barangsiapa yang melakukan sesuatu amalan yang tidak dari perintah kami, maka ia adalah tertolak. "

Tuesday, October 20, 2009

Hadis 40 yang keempat

0

Hadis Keempat
" Dari Abu Abdul Rahman, Abdullah bin Mas'ud r.a, katanya Rasulullah SAW telah menceritakan kepada kami, sedangkan baginda seorang yang benar dan dibenarkan kata-katanya, sabdanya : ' Sesungguhnya sesaorang kamu dikumpulkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari berupa setitik air mani, kemudian menjadi segumpal darah selama itu pula, kemudian seketul daging seperti yand demikian itu juga, iaitu 40 hari. Kemudian diutuskan kepadanya malaikat, lalu ditiupkan roh kepadanya dan diperintahkan menulis empat pekara : rezekinya, ajalnya, amalannya, celaka dan bahagianya. Maka demi Allah yang tiada Tuhan selain daripadaNya, sesungguhnya sesaorang kamu itu tetap akan beramal dengan amalan ahli syurga sehinggalah di antaranya dengan syurga itu jaraknya cuma sehasta sahaja. Tiba-tiba dia telah didahului oleh tulisannya ( suratan takdir ) sehingga dia beramal dengan amalan ahli neraka, maka masuklah ia ke dalam neraka. Dan sesungguhnya sesaorang kamu tetap akan beramal dengan amalan ahli neraka sehinggalah di antara dirinya dengan neraka cuma sehasta saja. Tiba-tiba dia telah didahului oleh tulisannya sehingga dia beramal dengan amalan ahli syurga, maka akhirnya masuklah dia ke dalam syurga itu. "

Monday, October 19, 2009

Hadis 40 yang ketiga

0

Hadis Ketiga

" Dari Abu Abdul Rahman, Abdullah bin Umar r.a, berkata : Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda : ' Islam itu didirikan atas lima ( pekara ) - Menyaksikan bahawa tiada Tuhan melainkan Allah, dan bahawasanya Muhammad itu Rasulullah, mendirikan sembahyang, mengeluarkan zakat, naik haji ke Baitullah dan puasa sebulan Ramadhan. "

Sunday, October 18, 2009

Hadis 40 yang kedua

0

hadis kedua

Dari Umar Ibnul-Khattab r.a, katanya : Sedang kami duduk di dalam majlis bersama Rasulullah SAW pada suatu hari, tiba-tiba mucul di dalam majlis itu seorang laki-laki yang berpakaian serba putih, berrambut terlalu hitam, tiada kesan bahawa ia seorang musafir, dan tiada antara kami yang mengenalinya, lalu duduk ia bersama Rasulullah SAW, dan ditemukan kedua lututnya dengan kedua lutut Rasulullah SAW serta diletakkan kedua tapak tangannya ke atas kedua paha Rasulullah SAW, lalu berkata :

Sipemuda : Khabarkan aku tentang Islam ?

Rasulullah : Islam, iaitu hendaklah mengucap syahadat - bahawa tiada Tuhan melainkan Allah Ta'ala dan bahawasanya Muhammad itu Rasulullah, dan hendaklah bersembahyang, mengeluarkan zakat, berpuasa pada bulan Ramadhan dan menunaikan haji ke Baitullah apabila berdaya ke sana.

Sipemuda : Benar katamu.

(Berkata Umar r.a : Kami merasa hairan kepada tingkah laku sipemuda itu, dia yang bertanya dan dia pula yang mengiyakannya)

Sipemuda : Khabarkanlah kepada ke tentang Iman?

Rasulullah : Hendaklah engkau beriman kepada Allah, Malaikat-MalaikatNya, Kitab-KitabNya, Rasul-RasulNya, Hari Akhirat dan hendaklah engkau beriman kepada taqdir Allah yang baikNya atau yang burukNya.

Sipemuda : Benar katamu ! Khabarkanlah kepadaku tentang Ihsan ?

Rasulullah : Hendaklah engkau menyembah Allah seolah-olah engkau melihatNya. Sekiranya engkau tidak dapat melihatNya sesungguhnya Allah sentiasa dapat melihat engkau.

Sipemuda : Khabarkan padaku tentang hari kiamat ?.

Rasulullah : Tiadalah orang yang ditanya itu lebih mengetahui dari orang yang bertanya.

Sipemuda : Khabarkan padaku tentang tanda-tandanya ?

Rasulullah : Apabila hamba perempuan melahirkan tuannya sendiri ; Apabila engkau melihat orang yang berkaki ayam, tidak berpakaian, pengembala kambing ( berbangga ) membina bangunan yang tinggi-tinggi.

( Kemudian beredar keluar sipemuda itu dari majlis tersebut ) :

Rasulullah : Tahukan anda wahai Umar siapakah pemuda yang menyoal kau tadi ?

Umar Al-Khattab : Allah dan RasulNya jua yang mengetahui.

Rasulullah : Itulah Jibril a.s yang telah mendatangi aku untuk mengajarkan kamu pelajaran agama kamu.

hadis 40 yang pertama

0

Hadis empat puluh adalah koleksi hadis-hadis yang disusun oleh Imam Nawawi di dalam kitab karangannya yang bernama Matan Arba'in. Terdapat sebanyak empat puluh dua buah hadis sabda junjungan Nabi Muhammad SAW yang membicarakan mengenai akidah dan tauhid di dalam Islam. Pentingnya karya Imam Nawawi ini sehingga Ibnu Hajar mengarang sebuah kitab bernama Fathul Mubin Li-Syarhil Arba'in yang mengupas dan mebincangkan hadis-hadis himpunan Imam Nawawi. aku akan post setiap satu sehari sebab aku pun nak baca semua sekali gus tak mampu, doakan semoga aku sempat.

Hadis Pertama

" Dari Amirul Mukminin Umar Al-Khattab r.a katanya : " Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : - ' Hanyasanya amalan-amalan itu adalah ( bergantung ) kepada niat, dan hanyasanya bagi setiap manusia itu apa ( balasan ) yang diniatkannya. Maka barangsiapa yang berhijrah kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya itu adalah kepada Allah dan RasulNya. Dan barangsiapa yang berhijrah kerana dunia yang ingin ia memperolehinya atau kerana seorang perempuan yang ingin ia menikahinya, maka hijrahnya itu adalah atas apa yang ia berhijrah kerananya.'

Saturday, October 17, 2009

kajian bulan kelahiran

0

Kajian ni dibuat oleh Yang Berbahagia Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah.dan aku curi dari laman sapeer tah. Cube tengok bulan kelahiran korang betul tak. haha~enjoy!!

JANUARI

* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
* Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
* Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
* Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
* Pandai mengambil hati orang lain.
* Pendiam kecuali telah dirangsang.
* Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
* Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
* Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
* Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
* Cukup sayang pada kanak-kanak.
* Suka duduk di rumah.
* Setia pada segala-galanya.
* Perlu belajar kemahiran bersosial.
* Sifat cemburu yang sangat tinggi

FEBRUARI

* Berfikiran abstrak.
* Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
* Bijak dan pintar
* Berpewatakan yang mudah berubah.
* Mudah menawan orang lain.
* Agak pendiam.
* Pemalu dan rendah diri.
* Jujur dan setia pada segalanya.
* Keras hati untuk mencapai matlamat.
* Tidak suka dikongkong.
* Mudah memberontak apabila dikongkong.
* Suka kegiatan yang lasak.
* Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
* Mudah mempamerkan marahnya.
* Tidak suka benda yang remeh-temeh.
* Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
* Sangat berani dan suka memberontak.
* Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka hiburan dan sukan.
* Suka benda yang bersifat seni.
* Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
* Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
* Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
* Belajar untuk mempamerkan emosi

MAC

* Berpesonaliti menarik dan menawan.
* Mudah didampingi.
* Sangat pemalu dan pemendam rasa.
* Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.
* Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.
* Suka pada kedamaian.
* Sangat peka pada orang lain.
* Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
* Tidak cepat marah dan sangat amanah.
* Tahu membalas dan mengenang budi.
* Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.
* Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.
* Suka berangan-angan.
* Suka melancong.
* Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
* Kelam kabut dalam memilih pasangan.
* Suka dengan hiasan rumahtangga.
* Punya bakat seni dalalm bidang muzik.
* Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.
* Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan

APRIL

* Sangat aktif dan dinamik.
* Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.
* Sangat menarik dan pandai menjaga diri.
* Punya daya mental yang sangat kuat.
* Suka diberi perhatian.
* Sangat diplomatik (pandai memujuk ).
* Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.
* Sangat berani dan tiada perasaan takut.
* Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.
* Emosi cepat terusik.
* Cuba kawal perasaan.
* Kecenderungan bersifat pendendam.
* Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.
* Kuat daya ingatan.
* Gerak hati yang sangat kuat.
* Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.
* Berpenyakit disekitar kepala dan dada.
* Sangat cemburu dan terlalu cemburu

MEI

* Keras hati & tegas.
* Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
* Pemikiran yang tajam.
* Mudah marah apabila tidak dikawal.
* Pandai menarik hati & perhatian orang lain .
* Perasaan yang amat mendalam.
* Cantik dari segi mental & fizikal.
* Tidak perlu dimotivasikan.
* Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
* Mudah dipujuk.
* Bersikap sistematik (otak kiri).
* Suka berangan.
* Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
* Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
* Daya khayalan yang tinggi.
* Permikiran yang tajam.
* Pandai berdebat.
* Fizikal yang baik.
* Kelemahan sistem pernafasan.
* Suka sastera, seni & muzik serta melancong.
* Tidak berapa suka duduk di rumah.
* Tidak boleh duduk diam.
* Tidak punya ramai anak.
* Rajin dan bersemangat tinggi.
* Agak boros

JUN

* Berfikiran jauh & berwawasan.
* Mudah ditawan kerana sikap baik.
* Berperangai lemah lembut.
* Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
* Idea yang terlalu banyak di kepala.
* Bersikap sensitif.
* Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
* Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
* Bersikap suka menangguh-nangguh.
* Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
* Cepat marah & cepat sejuk.
* Suka bercakap & berdebat.
* Suka buat lawak & bergurau.
* Otaknya cerdas berangan-angan.
* Mudah berkawan & pandai berkawan.
* orang yang sangat tertib.
* Pandai mempamerkan sikap.
* Mudah kecil hati.
* Mudah kena selsema.
* Suka berkemas.
* Cepat rasa bosan.
* Sikap terlalu memilih & cerewet.
* Kurang mempamerkan perasaan.
* Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
* Suka pada barang yang berjenama.
* Mudah menjadi eksekutif.
* Kedegilan yang tidak terkawal.
* Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.

JULAI

* Sangat suka didamping.
* Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
* Agak pendiam kecuali dirangsang.
* Ada harga dan maruah diri.
* Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
* Mudah dipujuk dan bercakap lurus.
* Sangat menjaga hati orang lain.
* Sangat peramah.
* Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
* Berjiwa sentimental.
* Jarang berdendam.
* Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
* Tidak suka benda remeh-temeh.
* Membimbing cara fizikal dan mental.
* Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.
* Layanan yang serupa terhadap semua orang.
* Tinggi daya simpati.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
* Mudah dan rajin belajar.
* Suka muhasabah diri.
* Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.
* Suka mendiamkan diri.
* Suka duduk di rumah.
* Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.
* Tidak agresif kecuali terpaksa.
* Lemah dari segi kesihatan perut.
* Mudah gemuk kalau tak kawal diet.
* Minta disayangi.
* Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
* Terlalu mengambil berat.
* Rajin dalam membuat kerja

OGOS

* Suka berlawak.
* Mudah tertawan padanya.
* Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
* Berani dan tidak tahu takut.
* Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
* Pandai memujuk orang lain.
* Terlalu pemurah & bersikap ego.
* Nilai harga diri yang sangat tinggi.
* Dahagakan pujian.
* Semangat juang yang luar biasa.
* Cepat marah & mudah mengamuk.
* Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
* Sangat cemburu.
* Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
* Cepat berfikir.
* Fikiran yang berdikari.
* Suka memimpin & dipimpin.
* Sifat suka berangan.
* Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
* Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
* Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
* Belajar untuk bertenang.
* Sikap kelam kabut.
* Romantik, pengasih dan penyayang.
* Suka mencari kawan

SEPTEMBER

* Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
* Sangat cermat, teliti & teratur.
* Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
* Pendiam tapi pandai bercakap.
* Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
* Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
* Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
* Sangat sensitif yang tidak diketahui.
* orang yang banyak berfikir.
* Daya pentaakulan yang baik.
* Otak bijak & mudah belajar.
* Suka mencari maklumat.
* Kawal diri dari terlalu mengkritik.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.
* Suka sukan, hiburan & melancong.
* Kurang menunjukkan perasaannya.
* Terluka hatinya sangat lama disimpan.
* Terlalu memilih pasangan.
* Sukakan benda yang luas.
* Bersistematik

OKTOBER

* Suka berbual.
* Suka orang yang sayang padanya.
* Suka ambil jln tengah.
* Sangat menawan & sopan santun.
* Kecantikan luar & dalam.
* Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
* Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
* Sentiasa berkawan.
* Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
* Cepat marah.
* Macam pentingkan diri sendiri.
* Tidak menolong orang kecuali diminta.
* Suka melihat dari perspektifnya sendiri.
* Tidak suka terima pandangan orang lain.
* Emosi yang mudah terusik.
* Suka berangan & pandai bercakap.
* Emosi yang kelam kabut.
* Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
* Suka melancong, bidang sastera & seni.
* Pengasih, penyayang & lemah lembut.
* Romantik dalam percintaan.
* Mudah terusik hati & cemburu.
* Ambil berat tentang orang lain.
* Suka kegiatan luar.
* orang yang adil.
* Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.
* Mudah patah semangat

NOVEMBER

* Banyak idea dalam perkara.
* Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
* Berfikiran kehadapan.
* Berfikiran unik dan bijak.
* Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
* Pemikiran yang tajam.
* Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
* Sesuai jadi seorang doktor.
* Cermat dan teliti.
* Personaliti yang dinamik.
* Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
* Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
* Berani, pemurah, setia dan banyak kesabaran.
* Terlalu degil dan keras hati.
* Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
* Tak suka marah kecuali digugat.
* Mudah ambil berat terhadap orang lain.
* Pandai muhasabah diri.
* Cara berfikir yang lain dari orang lain.
* Otak yang sangat tajam.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Tidak hargai pujian.
* Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
* Cuba sampai berjaya.
* Badan yang sasa. ~Hahaha~
* Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
* Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
* Suka duduk d irumah.
* Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
* Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
* Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
* Bercita-cita tinggi.
* Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

DISEMBER

* Sangat setia dan pemurah.
* Bersifat patriotik.
* Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
* Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
* Bercita-cita tinggi.
* Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
* Seronok bila didampingi.
* Suka bercampur dengan orang.
* Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
* Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
* Tidak pandai berpura-pura.
* Cepat marah.
* Perangai yang mudah berubah-ubah.
* Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
* Benci pada kongkongan.
* Suka berlawak.
* Pandai buat lawak dan berfikiran logik

Tuesday, October 13, 2009

i'm okay now

0
hm, after had a simple messages with my mom last night, i feel better now. i had asking my mom to pray for me, hope my wish come true. maybe it's because of my mother pray. hehe, i know mother pray will heard by Allah. thanks Allah, thanks mom. i want to be good to my mom, to my self and to others also. why need to make a friend if what you get is only hurt??

Monday, October 12, 2009

Dan

0
Dan...
Pabila esok datang kembali
Seperti sedia kala dimana kau bisa bercanda
Dan...
Perlahan kaupun, lupakan aku
Mimpi burukmu
Dimana t'lah kutancapkan duri tajam
Kaupun menangis, menangis sedih
Maafkan aku...

Dan...
Bukan maksudku, bukan inginku
Melukaimu sadarkah kau di sini 'kupun terluka
Melupakanmu, menepikanmu
Maafkan aku

Lupakanlah/caci maki saja diriku
Bila itu bisa membuatmu kembali bersinar
Dan berpijar seperti dulu kala


aku yang kesedihan... benci aku pada diri sendiri. kenapa aku biarkan orang mempermainkan perasaan aku? kenapakah aku biarkan orang marah-marah aku, sedangkan kalau orang lain... pijak semut pun tak mati. aku yang dilahirkan dalam famili yang ramai tapi sejak aku kecil aku paling rapat dengan ayah... bila semakin membesar aku mula memberontak kerana cemburu dengan adik lelaki. Yang kemudian menjadi rapat dengan mak. Mak memang kadang-kadang marah juga, tapi bagi aku mak penuh dengan kasih sayang. walaupun aku sudah besar dan mempunyai adik beradik ramai tapi mak tetap layan kami semua dengan sabar. Masaalah kadang-kadang timbul juga tapi itukan biasa. disekolah rendah pula, aku sentiasa dilayan baik oleh kawan-kawan. tidak pernah aku ada masaalah. bila di sekolah menengah, kadang-kadang ada juga, tapi waktu itu aku masih belum sedar. aku mula sedar sejak aku masuk universiti, disitu aku mula kenal ramai orang dan bermacam-macam jenis... yang pelik dan yang jelek. termasuklah aku, seorang yang sensitif. aku mulanya tidak sedar, sehinggalah kawan-kawanku tegur. apakan daya aku untuk berubah mendadak. memang aku sensitif. aku mula teringat diwaktu aku tingkatan 3, hari itu 27 sya'ban... aku pergi dapur untuk makan malam. mak aku bersama adik aku ada di dapur, mereka kemudian cakap sesuatu kemudian ketawa. aku terasa dan terus berlari ke bilik, menangis teresak-esak. kenapa?? aku sendiri tak tahu, sudah ku bilang aku sensitif. berlanjutan merajuk aku, aku masuk asrama tanpa beritahu mak, sepanjang berpuasa aku tak makan masakan mak. kalau balik, aku beli roti untuk bekal. nasib baik waktu itu kakak-kakak dan adikku tidak memulaukan aku kerana teruknya sensitiviti aku. mujur juga kakak aku sanggup berikan aku wang saku dan bayaran asrama. sampai lah malam aidilfitri, kakak aku cakap 'tak baik wat macam tu, kesian kat mak... bukan cakap apa-apa pun hari tu'..
aku la yang jahat, sanggup aku buat macam tu dekat mak sendiri kn?? ya, dan aku menyesal sekarang... aku nak berubah, tak nak sensitif lagi, tapi, tak semudah kata...

Saturday, October 10, 2009

pengetahuan dan pengalaman

0
kini aku sedar, kebahagiaan itu datang bukan hanya dari satu arah. Kehidupan memang lumrahnya begitu. kadang kita diatas, kadang kita dibawah. Rodanya pula kadang laju, kadang perlahan. Sekejap diatas, sekejap dibawah. begitu juga kalau rodanya perlahan. aku percaya, semua akan melalui detik-detik sukar... tidak semua orang mampu bertahan dengan dugaan, satu kejayaan bagi yang berjaya...

[286] Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebaikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang yang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. beri maaflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkau Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir".

ayat Al~Quran ini aku petik dari internet agar dapat kita semua jadikan ia sebagai pegangan agar kita tidak terlepas dari taliNya.

Tuesday, September 29, 2009

I'm Like A Bird

0
You're beautiful, that's for sure
You'll never ever fade
You're lovely but it's not for sure
That I won't ever change
And though my love is rare
Though my love is true

[Chorus:]
I'm like a bird, I'll only fly away
I don't know where my soul is, I don't know where my home is
(and baby all I need for you to know is)
I'm like a bird, I'll only fly away
I don't know where my soul is , I don't know where my home is
All I need for you to know is

Your faith in me brings me to tears
Even after all these years
And it pains me so much to tell
That you don't know me that well
And though my love is rare
Though my love is true

[Chorus]

It's not that I wanna say goodbye
It's just that every time you try to tell me that you love me
Each and every single day I know
I'm going to have to eventually give you away
And though my love is rare
And though my love is true
Hey I'm just scared
That we may fall through

[Chorus 3x]

Sunday, September 27, 2009

lalala~

0
All the lies that you told,
Just to ease your own soul...
('',)

do you believe

0

One day a 6 year old girl was sitting in a classroom. The teacher was going to explain evolution to the children. The teacher asked a little boy: Tommy do you see the tree outside?

TOMMY: Yes.
TEACHER: Tommy, do you see the grass outside?
TOMMY: Yes.
TEACHER: Go outside and look up and see if you can see the sky.
TOMMY: Okay. (He returned a few minutes later) Yes, I saw the sky.
TEACHER: Did you see God?
TOMMY: No.
TEACHER: That's my point. We can't see God because he isn't there. He doesn't exist.

A little girl spoke up and wanted to ask the boy some questions. The teacher agreed and the little girl asked the boy: Tommy, do you see the tree outside?
TOMMY: Yes.
LITTLE GIRL: Tommy do you see the grass outside?
TOMMY: Yessssss (getting tired of the questions by this time).
LITTLE GIRL: Did you see the sky?
TOMMY: Yessssss
LITTLE GIRL: Tommy, do you see the teacher?
TOMMY: Yes
LITTLE GIRL: Do you see her brain?
TOMMY: No
LITTLE GIRL: Then according to what we were taught today in school, she must not have one!

"FOR WE WALK BY FAITH, NOT BY SIGHT"

Monday, September 14, 2009

caramu dan caranya berbeza..

0
Zahid:

Di sini bermula pertemuan pandang pertama

Hanya dingin bersuara tapi tidak terkata

Siang tercari-cari malam termimpi-mimpi

Gadis yang di impi mungkinkah jadi realiti
Personalti, hati budi ingin ku kenali
Dan tak dengar fantasi, pria fantasia
Kini kembali, hey Nikki penglipur lara
Alunan suara mula bercerita

Langkahmu yang menggoda
Gayamu mempesona
Jelaslah kau jatuh cinta kepadanya
Malang kau hanya dianggap fantasi atau jelmaan
Di dalam angan-angan yang dia ciptakan

Dalam khayalan kau rupawan
Selama-lama kau didamba
Namun hakikat kau sering saja dipergunakan

Caramu dan caranya berbeza
Ini semua permainannya
Baik lupakan saja kerana kau

Jika bersama dia hidupmu kan sengsara
Berkali-kali telah ku ingatkan

Langkahmu makin dekat padanya
Ingin menjerat akal mu pasti lena dibuai katanya
Telah ku kenal si dia
Yang hanya pandai berpura
Memikat dan menawan mangsa ‘tuk diperdaya

Dia janjikan kemewahan
Dan perkahwinan keindahan
Namun hakikat kau sering saja dipergunakan

Tak sanggup ku lihat kau derita
Menurut segala mahunya
Kau keliru dan kau tersiksa

Cintamu hanya dipersia

Zahid:

Hey Nikki! What?

Wo..tiada ku sangka begini jadinya

Lembut lidah manis kata semuanya dusta

Diperdaya janji semua kosong belaka

Masa dan tenaga disiakan begitu saja

Rupa parasmu buatku tertawan

Lenggang lenggok pinggulmu

Yang jadi bahan tatapan

Yang ku inginkan kejujuran

Tapi pembohongan yang kau berikan

Seperti peribahasa

Tiada beban batu digalas

Tanpa cintanya diriku kini bebas

Ku berserah semuanya pada Mu Tuhan

Setiap yang berlaku pasti dalam ingatan

Kini ku tahu manusia semua berbeza

Inginkan kemewahan bukan persahabatan

Benar kata mu ku hargai nasihatmu kawan

Cara kita berbeza

Thursday, September 10, 2009

masihkah ada...

0
Hari ini, bermulanya pagi aku dengan rasa geram sedikit. mau taknya, aku dah naik sampai tingkat 6 kot, pastu bleh plak takde sape nak turun naik la lagi satu level, takde jugak. akhirnya, terpaksa laa turun dulu. malu satu pasal orang marah-marah. yang kaki aku kebas naik atas tu satu pulak. ish3... xtau la nk ulas. nak je aku kasitau diorang cerita sebenar. boleh plak sebelah petang kena kutip derma. aku geng ngan bard dan azizul, no worries la.. diorang uruskan. thanks korang.
lagi satu pulak, dalam pada nak berjimat, aku belanja RM13 kot kat bazar n beli roti. what the heaven.
disamping itu jugak, aku rasa Ramadhan aku berlalu dengan sia2 je. aku dah cuti berapa lama, dengan kerisauan dan kekeliruan lagi.. dan aku yang tak berubah dan mengambil peluang Ramadhan ni dengan baik lagi. apa la nak jadi. masihkah ada lagi Ramadhan untuk aku nanti........???

Sunday, September 6, 2009

gambar kelas BBIN 4A

0









di bawah ini gambar keluarga yang lepas






di bawah ini lagi, kanak2 retarded











makan, makan, n makan

0
duduk da tangga seri..... sue,haynee n me

both of us had a chicken chop




Tuesday, September 1, 2009

masaalah diawal hari

0
3,50 pagi
aku tak mampu untuk tidur lagi. asyik teringatkan masaalah kewangan. memandangkan aku beli laptop semester ni, terpaksa lah aku berkira sikit pasal duit. tapi, ada jugak orang yang tak concern pasal masaalah aku ni. tolong la jangan buat aku jadi muka tembok untuk mintak duit aku sendiri, kalau dah pinjam duit orang, sendiri mau ingat la....... aduh..tension aku!!!! memang la tak banyak jumlahnya, tapi kalau da banyak kali boleh kot aku beli tiket balik Kedah...

Saturday, August 22, 2009

first day fasting

0
rancang nak makan roti bakar masa sahur tapi bila bangun pagi ni tak lalu pulak nak makan. so, minum air je segelas... tu pun macam mamai je. pagi tadi, hampir2 makan snek lurve kat ruang tamu ni... nasib baik ingat, puasa..
selain tak ada kerja, tension pun ada jugak.. ada la apa yang membuatkan aku tension... privacy tak ada kot kalau macam ni setiap masa.

Tuesday, August 18, 2009

pagi yang tak ceria seperti semalam

0
today, i dont know why i wake up without my mood like always. selalu bangun pagi da sengih2 kat orang tapi pagi nih......
then, pagi2 lagi da cakap kasar... kat kelas okay sikit tapi after kelas......
what happen to me huh?? adakah perasaan yang lama itu sudah datang balik??ataupun cuma perasaan aku je.. maklumlah, cuaca tengah berubah ni...
ya Allah, tolong la hambaMu ini....

Monday, August 17, 2009

ask for more

0
hm... what to say when someone willing to buy something to me very expensive but then have no money left. so they need to spend money wisely, share 'things' with other without pay any or maybe use it without consent, make others 'thing' like your own, and most disgusting, really care for the balance. people like this is willing to pay less few sen rather than pay more than 1sen, care for their stuff and use others stuff. you keep yours but you 'ask for more..........'

Monday, August 3, 2009

cuti yang i minggu

0
dek kerana sejenis virus yang berpunca dari bab* iaitu influenza A (h1n1) uitm kbm terpaksa bercuti selama seminggu untuk selaraskan dengan kampus2 yang lain. masaalahnya, itu bukan lah cuti yang betul2 cuti tetapi cuti yang ditarik dari cuti mid term... hmm, cuti mid term 2 bila ya? bukan kah cuti raya puasa? ohhhhh noooooo!!!!!!!

Wednesday, July 22, 2009

tagged 2

0
[1] When do you want to get married?
before 29...hehe

[2]What do you want the most now?
money...money..money....

[3] Who is the person you trust the most?
my mom, azlina, siti...

[4]Do you think you have enough confidence?
absolutely not

[5]If you can have a dream come true, what would it be?
to much to state. in simple word: everything.......

[6]Do you believe in seeing a rainbow after the rain?
i love rainbow

[7]What are you afraid to lose right now?
my mom, n everything excluded my fat

[8]Do you believe in eternal love?
yes n yes

[9]If you meet someone you love,will you confess to him/her?
i will try.... hehee

[10]What are the requirements do you wish from the other half?
...

[11]What type of person you hate the most?
chicky.. tooo chicky

[12]Do you cherish every friendship of yours?
yes

[13]What do you think is the most important thing in your life?
money, love n love

[14]Do you find the needs to have a boyfriend?
sometimes yes, sometimes not necessary...

[15]At this point in time, would you rather be a heartbreaker or heartbroken?
heartbreaker

[16]What kind of friend do you want to be in your friend's eye?
friendly, pretty, loving, caring...

[17]The place you wanted to go most with your loved ones?
amsterdam n paris

[18]are you alone now?
no..........

[19]do you love sushi?
love the colours, never try...

[20]where did you go 4 hours ago?
at home, pangsapuri kenanga

[21]do you hate someone?
aa'ah.....

[22]do you admire someone?
nop... i wish i have one...

[23]do you ever make your classmate cry?
klu dpn2, blom... xtau kat blakang...

[24]do you ever be famous before?
hm... bleh la...

tag to all

tagged 1

0
What was the first thing you thought this morning?
goin to class....

How do you feel about school?
my lovely memories there

When was the last time you cried?
don remember...

Has today been a good day?
sofarz sogood.............

Would you rather be mad or sad?
sad....

tag to all who read this

Friday, June 19, 2009

working experience

3
this is my first experience on working, i'm a little bit exciting actually. hm, perasaannya sama seperti berniaga pada hari kantin sekolah, hahahaha.... seronok, langsung tak rasa letih, cuma lenguh kaki sebab berdiri. aku dan haynee tak lepaskan peluang untuk buka laptop oni yang aku bawak untuk main game "farm frenzy', haynee yang mulanya tak faham game tu dah jadi ketagihan. kami jugak tak lepaskan peluang untuk cek internet signal kat situ. sungguh mengujakan sebab kat situ memang ada signal internet yang kami boleh jelajahi begitu sahaja. kami pun tak melepaskan peluang. hm, kat atas ni lak gambar macam mana mini donut ini diproses, ada jugak pelancong yang datang beli donut untuk tengok teknologi mesin ini. tak kurang juga penduduk tempatan yang turut terpegun. kami lebih kurang dikagumi oleh pelanggan kerana ada mesin yang canggih, masih muda remaja disamping high tech sebab ada laptop di kiosk kecil kami (walaupun sebenarnya cuma pekerja, boss tak ada) seperti kami ini usahawan muda. prospek pelanggan adalah kanak2, sebab diorang seakan-akan tak senang duduk selagi tak dapat. ada jugak yang mengulang datang beli.



this is me and haynee after sue and onish arrive because haynee punye nset tak dapat transfer gambar kerana tak bawak kabel..(arini plak yang tak bawaknye..)


me as cashier, also good in goreng dougnuts... and melayan pelanggan


my first salary.................. huhhuhuhuhu, my face look very bad...
da comot2, baju dah kena adunan tepung, muka melekit, tudung senget2 dan sebagainya...

Sunday, June 14, 2009

new experience

0
today is the first day, aku kerja. jual mini donut kat mc, bersama haynee. it is kind of surprise bcoz ade internet wireless kat mc nih.. pe lagi.. tengah blogging r nih.. excited gak aku kerja nih. hm.. seronok jgk pengalaman ini, xtau la klu baru sehari memang perasaannyer camni... haynee nampaknyer nk sambung belajar selepas mendapat result yang cantek secantek orangnyer...(statement haynee sendiri).... hm.. my result not so good.. tp alhamdulillah la... hahaha
risau jugak dengan subject shortcourse yg aku amek skg nih.. sket careless jek hancus la sume...

Monday, June 8, 2009

kebahagiaan sebenar

2
minggu ni akan menjadi minggu yang sibuk rasanya. sue dan aku perlu menyiapkan tugasan kerja yang telah diberikan oleh pensyarah kami dan perlu dihantar pada hujung minggu ini. pehhhg... ditambah pula esok ada kuiz dan aku perlu bertungkus lumus mengulangkaji pada malam ini. bila lagi aku ada kelapangan untuk menyiapkan tugasan aku kalau bukan esok. terpaksa la, tiada pilihan aku untuk memilih. aku bersyukur juga kerana tidak perlu memilih seperti haynee, mesti beliau pening untuk memilih samaada untuk sambung belajar atau terus kerja. sebut pasal shukur ni, aku tertanya-tanya juga kemana hilangnya shukur kerana aku tidak berjumpa lagi dengan beliau sejak intersesi ini bermula.
sekarang, aku bahagia bila aku mula bersyukur dengan apa yang aku ada. walaupun aku bukanlah sempurna. aku mula sedar, apa yang lebih penting adalah ksederhanaan seperti yang diajarkan oleh ISLAM..
akhir sekali, aku bersyukur kerana masih lagi dikurniakan oleh Allah swt kewarasan akal fikiran untuk aku terus mununtut ilmu. aku harap dapat menjadi insan yang berjaya disamping tidak melupakan jasa kedua ibu bapaku dan tidak lupa juga untuk membalas jasa mereka.

Tuesday, June 2, 2009

conversation with heart

2
last Sunday, haynee had come to our house... kat pangsapuri kenanga.
huhu, terharu sangat haynee datang.. dok kat umah bersame sue dan onish asyik kena buli je... sedehnye xde spe nk backup... sanggup diorang memperbibikkn diri ku ini... huhuhu....

now, i want to enjoy my life puas2 before kerja... xsangke da 22thun... tgk budak sekolah rase mcm da tuanye... pdahal kte muda n cantek lg... heheheh... nak cari kekasih jugak.. (gatalnye...) ala, bile lagi nk cari kalau bukan sekarang kan.. hm.. bile la nak jumpe ye....??

convocation day

0
27 may 2009

i had my convocation day, best giler.. actually my dress white in colour macam baju orang akad nikah tu.. tp disebabkan malu tetiba, i had changed kain y berwarna putih itu kepada warna hitam, kain songket... xde la malu sgat....huhu
jumpa la kawan2 dr alor gajah dulu.. i'm very happy + very nervous before naik pentas.. huhu..
my sister had bought me flower + teddy bear wearing jubah convo... but after majlis kena terus balik, xsempat nk tgkp gambr pegang bunge ngan mak n kwn2... sedeynyer... wktu balik da nages2 da.. (huhu..mlunyer...) frust giler xde gambr ngan mak kat sne, bkn pe... tp after that da okay.. ala, biase la... less preparation.. nti convo degree nk tgkp gmbr puas2...

Tuesday, May 5, 2009

coming soon.....

3
today, me and my friends; sue, oni, and dayah.... (huhu, without haynee....) outing actually for buy my ticket going home to kedah.. then, make payment for my convocation.. actually i don't want to go... hehe.. after done all of that, we together gather go to mahkota parade, watching for horror movie, coming soon.... very thriller... hahaha... i'm not really like it actually...

Wednesday, April 29, 2009

........nyampah sampah............

4
i know some1 or maybe 2 or 3....
people who think they are hot, pretty, popular and sooooo on..
they think who they are?
i don't need frens like that....
spe ckp aku lekeh sgt??
huuh!!
annoying... 1 2 3
jgn lupe tgk cermin............!!!

Thursday, April 23, 2009

i wish...

3
i wish i dont know u....
i wish i never met you....
i wish we never be fren...
i wish we not here....
i wish i'm not love you....
i wish that wish will never be my wish....

hehehehehe

curi dr web: diet yang betul...

1
jenis makanan

rupanya tanpa kita sadari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh sembarangan. hal inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit. apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lainnya.ini pun adalah diet rasullulah saw kita juga. ustaz abdullah mahmood mengungkapkan, rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya karena pandai menjaga makanannya sehari-hari. insya allah kalau anda ikut diet rasullullah ini, anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

jangan makan susu bersama daging
jangan makan daging bersama ikan
jangan makan ikan bersama susu
jangan makan ayam bersama susu
jangan makan ikan bersama telur
jangan makan ikan bersama daun salad
jangan makan susu bersama cuka
jangan makan buah bersama susu

cara makan

jangan makan buah setelah makan nasi , sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi.
tidur 1 jam setelah makan tengah hari.
jangan sesekali tinggal makan malam . barang siapa yg tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda.nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya... cobalah..... ......... ......... ......... .pengaruhnya tidak dalam jangka pendek.... akan berpengaruh bila kita sudah tua nanti.dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. karena akan cepat mendapat penyakit. ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merusak usus kita.
al-quran juga mengajarkan kita menjaga kesehatan spt membuat amalan antara lain:
mandi pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.
rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air es) setiap pagi. mujarabnya insya allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).
waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (yaitu sujud sekurang kurangnya semenit setelah membaca doa). kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang tersebut.nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, yaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan) wassalam...

sama-samalah kita mengamalkannya. ......
wallahua'lam

Monday, April 20, 2009

why

0
why sometimes somebody need to pretend...

why sometimes somebody said 'hate people who pretend'...

why sometimes someboby like others to pretend...

Sunday, April 19, 2009

busy week for last 3 weeks

0
huh... gler r release all the stress at last day at kbm.. very heppi.... i like da last 2 weeks pnye friday... huhu.. now, the new tension is tomorrow i have a test.. huhu.. pray for me...
not to forget, best wishes to onish... heppi belated bestdae... hheheheheh

to sue, ingat dri sket okay...

to all myn fwen; gud luck for paper in final.....!!!

Saturday, April 4, 2009

the day on diet

2
2 april 2009

pnye la nk diet, ktorg cme mkn mee soto jek..but at night we hantam gler2 mkn at hotel ape ye...
we got a dinner..huhu..

so happy coz mng cabutan bertuah.. bgus btul cdngan sue supaya jgn b'harp.. mmg no hope dear.. ble no disebut, gler t'kejut....

sye berase sgguh gembire...

Wednesday, April 1, 2009

gud news...

2
aku dpt berita gumbira semalam... aku da dpt ank sedara lelaki.. belum ku lihat rupenye tp da tgk gambo da.. tembam gler.... huhu.. xtau la nk rse ape...

arini gak aku riso gler... duit tggal RM 1.50 dlm purse.. ape aku nk mkn arini... nk cuci gmbo la.. sume kne duit... aku xsggup nk mintk mak aku lg.. xbest la rsenye... aku pg la atm dgn hrpan de la lg barang sepuluh xpun kn.. guess what? gumbira+terkejut bkn kepalang ajr aku.. duit pt da msuk.. fuh, lega, hepi sume ader.. best!!

shakey's pizza wif bestfrens

2

31 march 2009 selase

arini ktorg melalui hr y kelakar lg...
aku bgun awl, biase la, nk mndi lme2 kne bgun awl... xmcm org tu, da lmbt pn still xsedar dri... tp mcm biase gak.. siap pling lmbt... pstu ktorng pg tggu bas, xde mood nk berebut ble bas da tbe tu... haynee da naik da.. tp sebab pak cik 2 ckp de lg bas kat blkg, sue, oni n me pn xnk naik... haynee pn da gelabah n ckp, "pak cik sy nk turun, sye nk turun..." huhu.. nsib bek kat depan jek duduk... (klakor la haynee nih...) almaklum la, kwn baik sehati sejiwe.... sebaik shje pntu bas tutup, kitorg dpt msj kelas xde... huhu mmg nsib r kn tp paling ku tak b'puas ati kenape stiap kali dri ini bngun awl, mssssti xde kelas.. huh... pastu kitorg bli nsi lemak kat dpn tu.. mkn kat bili.. after that, sembg2 dlu... amek turn to defecate... bru jek nk tido, de la sorg dak retarded ajak men temah2... "wat temah, wat temah..." n bsme itu gak kitorg men menjale dugong pastu sembelih die.. hehehehehehehe (org y phm jek)... pas men, dlm mse 2minit jek kitorg siap tuk pg kls property.. dasyat la...

lps kls, pg tgk rumah tp sblum 2 tggu kat pak guard tu smbil bce surat kabor de dak pompuan 2 org tegur, "nie paper korg eh? amek kat c2 ke?" tah pape mmg la surat kabo kitorg, klu x xkn nk amek.. ingt kte curik ke... pe la...

pastu trus blik umh.. prut lapo coz td pg jek mkn.. kitorg pn ode pizza.. lme gler tggu... dpt gak mkn besar...

ari t'sebut ktorg de 1 kelas jeeee.... hehee.. mlm de test arab.. kwn baik still gak xleh pisah... walaupn de sorg tu amek mandarin kn.. nk itut gak....
tp test itu gak jd coz soklan xcukup tuk org seramai itu.. huhu.. xde y nk mengalh, wat la arini...

sweet~22

0
monday 30 march 2009

saket tekak kitorg nyanyi lgu besday kuat2 kat haynee... wlaupn b'jauhan tp xmembataskn kitorg utk wish haynee... pg itu ktorg pg awl ke kelas utk mencari maklumat BEL.. hepi all the time.. mlm plak de kelas.. y bestnye, miss joe belanje mkn... tq miss...

Sunday, March 29, 2009

tq onish...

0

semalam punyela b'susah2 oni editkn blog kmi (oni sue n me) agar b'wajah bru.... temanye of course la black, xde kale y lebih menawan n gelap dr black...hehe... cian onish, editkn blog org, blog sndri y t'salh edit...
onish y baik... tq coz b'susah2 editkn blog gue...

tagged by haynee

2
1. which one more handsome, brad pitt or tom cruise?
hmmm i think tom welling... orlando bloom oso can...

2. Favourite song to sing at the karaoke?
i dont like karaoke la.. nk nyanyi 1 lgu jek...

3. your current favourite movie?

the pirates of the carribean...

4.what song do you listen when driving?
dun know....

5. what day did you hate the most for this week?
i've found something!! hate it very much....

6. What the first thing you eat today?
doesn't eat yet.. klu semalam adalah toast y hangit made by oni n haynee....

7. continue your word with "IF....."
if i were a boy...

8. shoes or bag....which one you like the most?
shoes b4 bag.. n bag will be no one...

9. Country you always wanted to go?
Ferankchis.....

10. If you are angelina jolie...who would you date?
orlando bloom, george clooney, tom welling, beckham, n all handsome boys.... ngeeeee

sesuatu...

3
kadang2, manusia susah nk terima hakikat..
mcm2, bkn senang... dlu, aku slalu tegaskn, ckp je la bende y btul...
jujur... n mcm2 lg y sewaktu dgnnye...
wlaupn pahit utk diteln...

tp skg bru aku tau, ckp mmg sng.... nk buatnye blum tentu..
sebab aku sndri xmampu ntk jujur...
ble pkirkn effect, xmampu aku nk truskn...
rse mcm lelah...

bukn pembohongn, cuma berdiam.. suatu msa t'bongkar jgk...
tp klu dh xde org y nk cbe bongkrkn,
wat pe aku nk dedahkn...
satu kelemahan...

sgt xsangka aku...
mmg kejutn y sgt besar...
aku tau, mak aku sgt kecewa krena sgkanya aku wat silap..
tp bg aku y lebih tau, itulah stu PENGHINAAN....
bg org y xde perasaan @ hati kyu mmg la xperasaan..
tp bg insan y berjiwa sensitif mcm aku ni???

aku pn sgt konfius, knp bleh wat silap?
nk btulkn @ xpyh?
mcm da t'lmbat... tp kdg t'pk jgk aku..
lps aku let go 1, de y lg bgus dtg..
bgus utk dri aku.. syukur Alhamdulillah...
cme fkiran y t'ganggu sket jek..

sedey gak ble dgr mak aku kecewa ngn tndakn 2,
tp stelah diterangkn sebab,
sokong jgk mak aku wlaupn msih b'harap aku betulkn keadaan...
thanks mom, b'tuah aku jd anakmu...
mmg trasa jgk slh aku tp....

skg, aku nk survive jek...
tinggalkn jer bende2 y bleh membantutkn booster aku...

kadang2 manusia xsedar wat silap..
mcm aku, aku ingt aku xwat salah tp mcm ade jek..
sedar2 lyanan da xsme, ckp pn da len, kasar sket...
da malas nk lyn perangai ngade2...
mle sket2 jeling nyampah... n cobe cri alasan ntk xbersme...
asyik kne tinggal adalah salah stu..

kadang2 kte xsedar, dlm sibuk kte mncri pluang duit msuk,
de sesuatu y t'tinggal...
hati seseorg...
dan kte xsedar pn kesilapn tue....
bair jek die pergi cri penjge bru...

aku pn mata duitan jgk...
tp klu org tu aku syg, xde bnde y bleh lekakn aku..
klu aku kejar duit pn, duit tu utk org y aku syg...
bkn sume bnde bleh bli ngn duit...
klu bleh, aku nk beli msa silam....
xkn aku nk jmpe ngan sesuatu.

ebony n ivory

1
siang td ktorg (oni, sue, n haynee~my new besh frens) y kelaparan sejak semalam bgun awl utk breakfast... sungguh sedap roti y haynee n oni wat... siap de kale ebony lg... i'ts okay, i like ebony ivory... dan lg, aku telah dipakse utk ikut diorg g alo gjah, almaklum kwn y gak bisa dipisahkn le ktekn... aku pn join le... xrugi r ikut meluang mse ndn diorg, dr dok jek kat umah kn...



the theme of the day, ktorg memakai bju black n white... mr badura pn sme, mcm rncg jek... tq, bard for today. tq to haynee y santek too.. also sory coz i'll reduce my idolize n praise to u coz of something i also dun know...

huhu.. met my sis (my rumate when i was part 2 n 3) really miss u la... u're really such sweet gurl... rindunyer mse kte pegi men fun fair bersme n round2...
lastly,
p/s to miss (not to mention here): please be matured..hehehehe. even you hide ur face, from ur voice we know that's u........... ;D

Saturday, March 28, 2009

my life....

4
today, i have sweet moments wif my lovely new fren... after class we go to survey rumah sewa utk sem depn... huh, mmg mhl.. rse cam nk blik plak umah pak cik y baik blkg the store 2..

after that we go to the jetty that to me really interesting la that place... of course la go for a vocal lesson...nyanyi r sampai lebam... besh gler r... then, smbung men race kete kat dataran pahlawan pulak... i won second place for my second game.. besh...


even though this is not our first time in malacca, but sesat2 gak dgn one way kat malacca nie. nasib bek de sue.... (hehehehehehe... mmg sgt sgt sgt sgt sggggggggggggt membantu....)

Thursday, March 26, 2009

hepi in the class

3
hm.. so enjoy jeh in law class b4 en rosmi msuk memulakn kuliah pada hri ini..... gelak y xhingat.. tp setelah en rosmi memulakn acara... mula le aku, onish n sue t'sengguk2... haynee gak y maintain...(alwayz maintain santek....) huhuhu..
sejuk pon santek jgk.. ktorang jeh y gigil2 nk jd ais da nie...

cantik la plak patung ice nih... hehehehehehehehehehehehehehe
this is my 'cikgu' in my way to be matured n georgeous... gud luck to us!!! kte pnye role model of course la haynee y perfect....

my housemate.. haynee jgk y paling menyerlah diantara y lain...jeles!!

this is "make love no war" y pernah diciptakn suatu ms dhulu... tp skg da tau maksud xde la nk uar2kn lg.. tdk berani aku... kc cdgn sket nk kc hasil seni ini nme ape...??



oh... betapa rajinnye aku menulis tulisan khat ini... tgok la, sugguh tekun... smoge aku dpt improvekn result... chaiyok!!! (amen.....)









lovely.....


Monday, March 23, 2009

my new colour

0

i dont know how to explain why nowadays i'm start to like 'pink'...
klu sblum nie mmg anti gler r ngan pink.. mmg xske ngn org y taksub pink... tah ape la, kale pink pun leh gle cmpai sume bende nk pink... tue dlu.. skg sejuk jer mate tgk pink...
but i'm not hard to die ngn pink lg okay....

Friday, March 20, 2009

busy week..

0
i'm quit busy this week so xsempat nk blogging... nk tau aktiviti ape i had done, view la blog onish, haynee y cntek or sue (mcm iklan jek..) coz ktorg together gather jek slaloo so activities pn sme...

have u ever felt...

0
have u ever felt so confuse about your felling or yourself attitudes or some kind like that?

seriously i fell some kind of that now... i think this is the situation where a girl (or woman maybe...) should get married... huahhuahhuah....

no la... i just confuse something... maybe the process to be matured (can be accepted what~which now i learn from super chulaya y matang...)

what a weird is, i hate somebody... i just don't know whether i felt like that because of i actually like (dot3) or really hate (dot3) or maybe jealousy... or whatever la.. then, i hate whoever close to (dot3)... i can't treat (dot3) frens like there was nothing... i don't know whether her(dot3 fren) realize the way i treat her or not

am i in love??

Tuesday, March 17, 2009

my mistake...

0
in order to aviod onnoying condition, i had make mistake...
to me that is really stupid thing...
it had happen just now...
its about my pride. i hate it...
what i had learn from it is to be matured,
learn from it...(len kali wat assignment bnyk muke sket...)
jgn ikut mood sgt... we have to be positive...
choiyok2.....!!!!

Monday, March 16, 2009

Azam Baruku...

0
today, i decided (sbenrnye da lme t'pkir..) to stop jd annoying to the other people

as someone had tell me that i'm annoying... (sedey...)

i will try my best to avoid such thing of that...

Popular Posts