Saturday, October 10, 2009

pengetahuan dan pengalaman

0
kini aku sedar, kebahagiaan itu datang bukan hanya dari satu arah. Kehidupan memang lumrahnya begitu. kadang kita diatas, kadang kita dibawah. Rodanya pula kadang laju, kadang perlahan. Sekejap diatas, sekejap dibawah. begitu juga kalau rodanya perlahan. aku percaya, semua akan melalui detik-detik sukar... tidak semua orang mampu bertahan dengan dugaan, satu kejayaan bagi yang berjaya...

[286] Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebaikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang yang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. beri maaflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkau Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir".

ayat Al~Quran ini aku petik dari internet agar dapat kita semua jadikan ia sebagai pegangan agar kita tidak terlepas dari taliNya.

No comments:

Popular Posts